En hvalp fra Kennel Bohemian Shepherd

Hvalpene fødes i hvalpekasse i et indhegnet hjørne i stuen, hvor morhunden kan være sammen med os, som hun plejer, og der samtidig er nogenlunde styr på de små. I de første uger spiser og sover de, og de vejes, kigges på og får rent tæppe i kassen. Andet sker der ikke, men det er også rigeligt i den alder. Wilma har det fint med, at vi tilbringer meget tid med hovederne i hvalpekassen. Hun synes, hvalpe er et fælles familieprojekt.

Efter et par uger flytter de ud af hvalpekassen og har hele kravlegård i vores stue at mosle rundt i. Her lærer de fra begyndelsen en nogenlunde almindelig families lyde og bevægelser at kende, ligesom støvsuger, opvaskemaskine, musik og hanegal vil være noget, de vænnes til helt fra små. Da vi ikke har små børn hjemme længere, inviterer vi venner og familie med børn på besøg ofte, fra hvalpene er 3 uger gamle.

Det er naturligt for racen at holde af børn, men som alt andet skal de vænnes til denne befolkningsgruppes særlige bevægemønster og høje stemmer, så de er klar til også at indgå på rolig vis i en børnefamilie.

Hvalpene socialiseres målrettet, så de bliver så gode familiehunde som muligt. Vi tager hvalpene med ud at køre i bil, lader dem prøve halsbånd og snor, lærer dem lidt kommandoer for at gøre dem interesserede i træning, og vi lader dem møde forskellige dyr og mennesker i mange aldre og farver. Når hvalpene er 8 uger gamle, er de klar til at flytte hjemmefra, og her skal den første socialisering fortsætte hos hvalpens egen familie. Især de første uger er afgørende for, at hvalpen ikke bare er en sød og kær hvalp, men at den også udvikler potentialet til at blive en elskelig og velfungerende voksen hund. Dette er ikke noget, der kommer af sig selv. Der skal øves og leges, hunden skal miljøtrænes, og den skal opleve alle de nye ting på en positiv måde.

Vi gør alt, hvad vi kan, for at vores hvalpe får så godt et udgangspunkt som muligt. Dette skal I som hvalpens nye familie bygge videre på.