Vores Wilma

Kaldenavn: Wilma
Stambogsnavn: FurAndPaws Eminencia
Fødselsdato: 10. april 2015
DKK-registreringsnummer: DKX-REG07382/2015
DM: Bærer (Carrier); AD: 0/1; HD: A/A

Wilma er sund, smuk og dygtig. Det har vi papirer på!

Wilma blev født den 10. april 2015, og hun er mor til fire kuld: Alfa, Bravo og Champ og Eminent-kuldene. Fremover skal hun bare slappe af – og måske hjælpe Lulu med hvalpepasning, hvis hun får lov.

Wilma er en helt perfekt hund – synes vi i hvert fald. Hun er kærlig og sød altid, lydig og opmærksom, venlig overfor alle og giver aldrig nogen problemer. Hun er fantastisk med hvalpene, som hun gerne deler med familien. Hvalpeamning er hyggeligst i selskab, synes Wilma, og alle hunde i vores hus er med til både at rengøre hvalpene og lege med dem, så snart de små er 3 uger gamle. (Lulu har dog særstatus, så Wilma giver hende lov til at vaske hvalpe fra de er et par dage gamle.)

Wilma er en voksen pige, og hun gider ikke lege og fare omkring med andre hunde. Når vi er i haven eller på marken, og de andre hunde løber og leger, vil Wilma hellere have nogle opgaver og “hjælpe til”.

At være sammen med sine mennesker er det bedste hun ved, så hun er altid at finde i nærheden. Hun går næsten altid løs, (vi lufter nemlig meget ofte vores hunde på vores 4 hektar store grund), og hvis Wilma løber ind i skoven, eller det er mørkt, så man ikke kan se hende, kan man bare kalde en enkelt gang: 2 sekunder efter kan man høre hende komme spænende, og 3 sekunder efter står hun og kigger glad på en. For det meste går hun dog bare en meter fra Anne-Mette, som er Wilmas et og alt.

Wilma var meget gøende i hundemøder som ung hund, og en overgang var det så dominerende, at vi ikke kunne træne sammen men andre. I flere måneder trænede vi kun hjemme i haven. Efterhånden som Wilma blev dygtigere og fandt ud af at samarbejde bare er det dejligste i verden, opdagede hun, at de andre hunde på træningsbanerne jo også bare skal træne og det skal man ikke forstyrre. Så fra godt 2-årsalderen kunne vi mødes til træning i klubben igen og konkurrere i tætte indendørs haller uden hun sagde en lyd eller værdigede nogen (andre end Anne-Mette) det mindste blik. Møder vi hunde på stien eller fortovet, skal man sige en ganske stille stop-lyd, eller love en lille godbid, så er Wilma tavs som graven. Hjemme er hun den mest højlydte og indbrudstyvsskræmmende vagthund. Det er vi godt tilfredse med.

Wilma er meget let at træne, for hun er altid utrolig opmærksom på, hvad man siger til hende. Hun elsker at få kommandoer, og hun gør (meget tæt på) altid, hvad man beder om. Uanset om det til træning eller konkurrencer er forfærdelig varmt, regner eller blæser kan man regne med Wilma. Ved konkurrencer især giver hun 100% fokus og gør i den grad sit allerbedste.

Især store hunderacer kan være arveligt disponerede, så deres knogler i albue og hofter ikke dannes, så de er stærke nok. Dette kan ende i albueledsdysplasi eller hofteledsdysplasi, og kun røntgenbilleder af leddene kan afsløre, om dette er tilfældet hos den enkelte hund. For at en hund er velegnet til at indgå i avlen, skal den have 2 eller derunder på albuerne og  C eller derunder på hofterne. Wilma har AA på hofterne og 01 på albuerne, så hun giver fine knogledispositioner videre.

Hvalpe arver ikke bare udseende men også mentalitet fra forældrene. Derfor er det vigtigt, at – i dette tilfælde – mor-hunden er så “perfekt” som muligt. Dette giver det bedste udgangspunkt for, at der kommer fine hvalpe efter hende. Mentalbeskrivelse er et værktøj, man kan benytte, hvis man ønsker at undersøge, hvor tæt på ønskeprofilen for racen, en bestemt hund er, eller bare vil vide, hvordan den reagerer i nye og let stressende situationer. Med dette værktøj kan man ligeledes mere målrettet arbejde med at finde en han, som matcher tæven bedst muligt. Her ligger Wilmas  mentalbeskrivelse. Ønskeprofilen for racen ligger oven i. Det ses, at Wilma er meget tæt på det ønskede, – bortset fra at hun på test-dagen ikke var interesseret i at jage efter en klud. Særligt ikke når der ikke var givet en kommando om at fange den. Se mere om mentalbeskrivelser fra DKK her.

Wilma vandt 1.-præmie i rally lydighed begynder i sommeren 2017. 100 point ud af 100 mulige. Vi kvalificerede os her til DM2018.

Her bliver Wilma bedt om at sidde stille, mens hun får børstet tænder. Så det gør hun sødt og tålmodigt som altid. Ikke alle hunderacer er lige samarbejdsvillige. Derfor har vi ikke filmet, hvordan vores noget mere selvstændige labrador, Molly, sidder, når det er hendes tur til tandbørstning …

Wilma er meget opmærksom på sine mennesker, og hun holder altid øje med, hvor man er.

Wilma er opdrættet fra Kennel Fur and Paws: http://www.chodsky-pes.dk/ og hun kom hjem til os som 8-ugers hvalp i sommeren 2015. I starten trænede hun bidehæmning i stor stil, og vi syntes, det tog temmelig lang tid, før dette var indlært … Heldigvis ser bohemian-hvalpe så søde ud, at man let tilgiver dem et par bid i ny og næ. Og så snart hvalpetænderne er skiftede, er al bideriet overstået.